Piskóta tészta recepttel
Mitől lesz ruganyos, szellős a piskóta tésztája?
Emlékeztek még nagyanyáink illatos süteményeire? Talán a piskótatekercs volt a leggyorsabb és a legkönnyebben megtanulható sütemény. Célszerű volt ezzel kezdeni.
Rengeteg főzős csoportban teszik fel a kérdést, hogyan kell készíteni. Sokan kérnek receptet. Sokan írják, hogy összeesik, nem sikerül. Száraz, kemény lesz a tésztája. Mit ronthattak el?
Itt olvashatjátok az én receptem:
Gáztepsi mérethez 5 db tojás fehérje, 5 db tojás sárgája, 5 evőkanál kristálycukor, 5 evőkanál liszt szükséges.
A sütőt beállítjuk 160 fokra (légkeveréses sütő), anélkül 180 fokra.
Közben elkészítjük a tésztát
A tojások fehérjét elkezdjük felverni. Adagoljuk hozzá a cukrot.
Amikor már kemény a hab (ha felfordítod a tálat, nem esik és folyik ki belőle), egyenként hozzáadjuk a tojások sárgáját, melyet szintén a habverővel keverjük bele, ez pár forgatás a géppel. (Nem fog összeesni a hab)
Ezután az átszitált lisztet fakanállal, vagy spatulával óvatosan a habba forgatjuk.
A gáztepsibe szilikonos sütőpapírt helyezünk, kicsit meg lehet kenni vékonyan vajjal, majd a tésztát a tepsi 3/4 részére kenjük.
Mehet is a sütőbe. Sütés során a sütő ajtaját nem nyitogatjuk, cca 8-10 perc alatt megsül a tészta. (Ki kell tapasztalni a sütőtöket)
A megsült piskótát kivesszük. Enyhén lisztezett konyharuhára borítjuk, majd feltekerjük.
2-3 percig így hagyjuk, majd letekerjük a konyharuhát, a piskótát pedig visszatekerjük formára.
Rácsra tesszük, hagyjuk kihűlni.
Lekvárral, krémekkel tölthetjük.
Nálunk az eperlekváros a nagy sláger.
Készülhet csokis változatban is: Ebben az esetben 1 evőkanál kakaóport szitálunk a liszthez, viszont a liszt 4 evőkanál legyen.
Kerek piskóta tortához:
22-24 cm átmérőjű formához: 8 tojás fehérje, 8 tojás sárgája, 8 evőkanál cukor, 8 evőkanál liszt.
A sütési idő cca 30 perc.
Mielőtt kivesszük a sütőből egy hústűvel érdemes ellenőrizni, hogy a közepe is megsült -e. Ha ragad valamennyi a tűre, pár percig még sütni kell.
Csokoládés piskóta: - 2 evőkanál liszt, + 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor.
Jó sütést kívánok! Márti

