A hagyományos kelt tészta titka

2023.11.20
Hagyományos kelt tészta
Hagyományos kelt tészta

A kelt tészta készítése öröm. Dagasztani csupa boldog várakozás. A kezünk alatt alakul ki a végeredmény. Addig dolgozunk a tésztával, amíg kialakulnak a gluténszálak. Ahogy a régen az asszonyok mondták, akkor lesz jó, ha már nem ragad a deszkára.
Szép lassan megjelennek a hólyagok is a tésztán. Már a kezünkről is leválik, közben elrepül az idő.  Szép és sima a felülete.
Beledolgozzuk a szeretetünk, s már tudjuk és magunk előtt látjuk a végeredményt.
Emlékszem, amikor először dagasztottam. Türelmetlenül vártam, hogy elkészüljön. Féltem is tőle, izgatott is voltam. Az első próbálkozások kitartásának köszönhetően sikerült hamar megtanulnom. Vágytam rá, kérdeztem idősebb néniket a praktikáikról.
A kelt fánk tanulásához kellett több idő. Mert a fánk akkor jó és az igazi, ha szalagos.

Az alap kelt tésztát, ha megtanultuk készíteni, utána már a többi gyorsan megtanulható.
Később már dagasztottam géppel is. Érdekes módon kevesebb örömöt jelent, mint kézzel dagasztani. Gyorsabb géppel, de a szeretetünk íze hiányzik belőle.
Ez a legfontosabb titok a kelt tészta készítésénél.
Az arányok, a minőségi liszt, az ízesítés is nagyon fontos.

Ma már csodás kuglófok, édes és sós kelt tészták kerülnek ki a kezem alól.

Kenyeret sütni 2 éve kezdtem. Ahogy visszanéztem az első fotókat, magam is elcsodálkoztam, hogy mennyit fejlődtem. Kenyeret dagasztani, sütni talán a legjobb dolog a konyhában. A frissen sült kenyér illata gazdagságot, boldogságot, sikerélményt ad.

Vendégasztalomnál látni, ahogy a vendégeim megkóstolják igazi felemelő érzés.
A családom már oly régóta a kenyerem eszi. Minden másnap sütök friss pékárut. Zsemlét, kiflit, ciabattát, burgonyás kenyeret. Sorolhatnám, elég sem lenne ez a blog bejegyzés.

Tudom, hogy én leszek majd a nagyi, akit emlegetnek a családom tajgai, remélem majdan a leendő unokáim, az ismerőseim. Bízom benne, hogy emlékezni fognak rám, mert szerettek, mert szeretve etettem őket, mert nekik én leszek, aki belesütötte a tésztába minden szeretetét, örömét. Ez a legfontosabb a Siófoki Vendégasztal konyhájában. A házi kelt tészták, a házi sütemények és a hagyományos ételek készítése során.

Vendégeim minden alkalommal boldogan jelzik, hogy "Utoljára a nagyim sütött ilyen finomat!"
Sokszor csukott szemmel sóhajtanak fel, amikor beleharapnak a kisült tésztába.